Nieuwjaarsverhaal 2022

Beste Spartanen,

Een digitale nieuwjaarsboodschap is in deze tijd geen verrassing. We kunnen niet live met jullie proosten op het nieuwe jaar en daarom via deze weg de beste wensen voor het nieuwe jaar.   

Bij een “Nieuwjaarsspeech” hoort ook een terugblik over het afgelopen jaar. Het was geen gemakkelijk jaar, met hoogte- en dieptepunten. Ik haal de leuke dingen eruit, de gebeurtenissen die het korfballen en het verenigingsleven zo leuk maken. En ik ga proberen na deze ene keer het woord Corona of Covid 19 niet meer te noemen!

In 2021 was het 75 jaar geleden dat Sparta Zwolle is opgericht. Een heuglijk feit zoals dat dan zo mooi heet. Maar dat feit konden we niet vieren, de mogelijkheden waren beperkt. Wel hebben we met een klein ceremonieel afgetrapt met het idee dat we gedurende het jaar verschillende jubileum momenten zouden organiseren. De jubileumwandeling voor groot en klein was een groot succes. Helaas hebben we nog altijd niet de gelegenheid gehad om het jubileum groot te vieren, maar we gaan er vanuit dat we eind april het jubileum jaar feestend gaan afsluiten.

Met behulp van de inspanningen van velen hebben we in het hele jaar, onder lastige omstandigheden en regelgeving, veelal buiten getraind. Iedere keer weer slaagden we erin om ons aan te passen en hebben diegenen die dat wilden genoten van de trainingen en onderlinge partijtjes.

Na de zomer vakantie konden we weer ‘los’, het leek erop dat we het lek boven water hadden. De competitie ging van start, de kantine weer voorzichtig open en het terras weer vol en gelukkig kon er ook weer publiek komen. De veldcompetitie gaf ons moed en iedereen genoot er zichtbaar van. De komst van Overcoming Obstacles heeft daarnaast ook nog eens voor een mooie aanvulling gezorgd op ons sportpark

Ook de overgang naar de zaal hebben we kunnen maken. Victorium, de nieuwe thuisbasis van Sparta Zwolle, was er voor wat betreft de zaal klaar voor. Veel andere facetten stonden letterlijk nog in de steigers, maar aan alles is te zien dat dit voor sporters een fantastisch sportcentrum gaat worden. Na 2 competitierondes (voor onze selectie) is de competitie stilgelegd en is de hoop dat we medio februari weer aan spelen in de zaal toekomen. Als club hebben we ons in het algemeen goed aan de geldende maatregelen weten te houden en daarbij het maximale aan sporten er uit gehaald. Een compliment voor iedereen hiervoor.

Eind van de zomer hebben we afscheid genomen van onze hoofdtrainer die Sparta Zwolle in de afgelopen jaren op de kaart heeft gezet. Natuurlijk zijn het de spelers die het doen, maar de trainer geeft richting en schept de voorwaarden om het geheel naar een hoger plan te brengen. Henco heeft dat gedaan en net als voor gestopte spelers, wat in het vat zit verzuurt niet, er komt een moment om hen publiekelijk te bedanken.

Helaas was Henco niet de enige trainer waar we dit jaar afscheid van hebben genomen. Ook Wilco van den Bos, begonnen na de zomervakantie, gaf voor het begin van de zaalperiode aan zijn rol neer te leggen. Ook vanuit de selectie en de TZ was er weinig aansluiting en dus was het voor beide partijen een acceptabel besluit. Gelukkig konden we snel invulling geven aan de opengevallen plekken met Remco, Remkes, Leon en Barbara die samen met de andere stafleden de selectie verder brengen. Hopelijk ook snel weer in competitieverband.

Wat erg succesvol is geweest, waren de online bijeenkomsten om af te stemmen hoe we het ‘zaal-huur-overschot’ gingen besteden. In een goed gezamenlijk overleg is er voor gekozen om onze kantine te herinrichten. Iets wat daarna in de zomerperiode grotendeels heeft plaatsgevonden.

Naast de aanschaf betekende dat veel uurtjes schilderen, slopen, opbouwen, afvoeren en afwerken. Geweldig dat een aantal leden en ouders van leden zich hier sterk voor hebben gemaakt en dat eind september dit afgerond is. In de komende 2 maanden zorgen we ervoor dat bij het begin van het veldseizoen de kantine er spik en span bij staat.

Ook een mooi succes was de opbrengst van onze acties! Maar liefst drie goede acties hebben onze begrotingsdoelen geholpen. De originele voorjaarsplanten actie met een ophaal moment was succesvol en bracht maar liefst 731 euro. We kijken nu al uit naar het komende voorjaar! De grote Club actie hebben we na het geweldige resultaat in 2021 wederom op de agenda gezet en dat heeft geleid tot een prachtige opbrengst. De verkoop van loten bracht ons dit jaar ruim 1800 euro! Iedereen bedankt voor zijn en haar inzet.

En ook goed om te noemen is dat we dit jaar verandert zijn van huisbankier. En nu we via de Rabobank ons betalingsverkeer laten lopen, konden we ook meteen aansluiten bij de Rabo Clubkasactie. In een samenwerking met Oranje Zwart hebben we door het verzamelen van stemmen maar liefst 1225 euro gekregen.

Wat gaat 2022 ons brengen? Als club hopen we dat 2022 ons een goede herinnering gaat geven. Een jaar waarin we veel korfbalplezier beleven, waarin onze jeugd weer op kamp gaat en we weer een feestje bij de club kunnen vieren. En vooral een jaar dat we ons gaan herinneren als een start van het post-covid (toch nog een keer hét woord) herstel. Dat we elkaar weer actief ontmoeten op een gezellig sportpark en op de tribune, de schouders zetten onder het oppakken van stilgelegen activiteiten en we de club weer laten leven als nooit te voren.

Laten we met elkaar hopen op een mooi en sportief jaar en dat we vrij snel de nare smaak van de afgelopen 2 seizoenen kunnen wegspoelen. Voor nu, blijf gezond, geniet van de kleine- en grote dingen en maak er een mooi 2022 van.

Namens het bestuur,

Peter van Gulik