Lofzang op de ledenvergadering

Oproep van een verenigingslid

Een vereniging is een bijzondere organisatie. Te vergelijken met een bedrijf, omdat je met zijn allen voor een gezamenlijk doel en binnen een gezamenlijke structuur werkt, maar ook heel anders dan een bedrijf. Waar in een bedrijf de besluitvorming top-down is (kort gezegd de directie of de baas besluit, de werknemers voeren uit), is in een vereniging de besluitvorming bottom-up. De leden besluiten, het bestuur voert uit. En natuurlijk sla ik het dan ook een beetje plat, een bestuur neemt de dagelijkse besluiten en het bestuur ontwikkelt visie en plannen en doet de voorstellen voor de besluiten. Maar in de kern is het waar. Als verenigingsleden bepaal je de richting en de kaders. 

Daarom is een ledenvergadering zo belangrijk. Dit is de bodem onder wat we met elkaar door het jaar heen ondernemen. Het lijkt wel eens saai en lang niet iedereen heeft er zin in, maar dit is het moment dat we met elkaar bepalen wat er echt belangrijk is, waar we het beschikbare geld aan uitgeven, wie we het toevertrouwen om onze vereniging op dagelijkse basis te besturen en binnen welke kaders we het bestuur die bevoegdheid geven. Dat is geen kleinigheid. 

Dus hierbij mijn oproep aan collega verenigingsleden en ouders van jeugdleden. Kom naar de ledenvergadering en als je niet kunt, machtig iemand om namens jou te stemmen. Lees de stukken kritisch. Stel vragen. Stel je vragen vooraf, zodat het bestuur zich kan voorbereiden, maar schroom ook tijdens de vergadering niet! Bedenk goed wat jij belangrijk vindt, welke kant jij op wilt, waar jij het geld en de energie van de vereniging aan uit wilt geven. En spreek je uit. 

Mijn oproep aan het bestuur is: Help ons om een goede jaarvergadering te kunnen houden. Zorg voor helderheid over de plannen die jullie aan ons willen voorstellen en helderheid over de financiĆ«n. Zorg ook dat de stukken die wij kunnen gebruiken voor onze voorbereiding, kloppen. Vertel ons duidelijk wat je wilt en wat je gedaan hebt, in concrete bewoordingen. Bedenk dat wij niet kunnen raden. Jullie hebben waarschijnlijk goed in je hoofd waar je heen wilt. Wij hebben alleen jullie verhaal en deze papieren. Zorg dat we niet tussen de regels door hoeven lezen. 

En dan wordt het leuk. Dan houden we elkaar scherp. Dan worden we met zijn allen slimmer, creatiever, sterker, dan elk individu apart. Dan wordt het besturen en draaiend houden van de vereniging ook een teamsport!

Met vriendelijke groet en tot woensdag!

Gerdien Wijngaard, verenigingslid