Ben jij van alles?

‘Ga jij over verhuur clubhuis?’ Ehh nee, ik weet alleen wanneer het clubhuis bezet is dus zal even kijken.

‘Weet jij waar de flipover gebleven is?’ Geen idee maar kijk eens in de zeecontainer.

‘Jij bent toch van bestuur? Weet jij iets over de dienbladen met gaten?’ Eh nee, daar weet ik gelukkig niets van. 

‘Victorium heeft een open dag, doen jullie mee?’ Wordt lastig, we hebben dan geen vrijwilligers, maar zal eens kijken of we wat kunnen regelen met flyers en posters.

‘Er is een leuke actie om geld te verdienen, kunnen jullie dat als bestuur niet oppakken? Hmm goed plan maar nee, daar hebben we geen tijd voor.

Zomaar een greep uit de vragen die we gedurende een week krijgen. Fijn dat mensen ons weten te vinden, maar het voelt niet goed dat we als bestuur van de vereniging over van alles gaan. Deze vragen horen niet thuis bij het bestuur. Deze horen thuis bij een coördinator verhuur, een materiaalbeheerder, een lid van de kantinecommissie, een wervingscoördinator of een actiegroepje geld-verdienen-voor-de club. En zo zijn er nog heel veel taken waar geen vrijwilliger voor is. 

Er zijn toch genoeg mensen die iets willen doen? Jazeker zijn die er wel en er is zeker een groep vrijwilligers die zich actief inzet en samen zorgt dat Sparta blijft draaien, maar dat is helaas niet genoeg. Wij kennen niet iedereen die wel iets wil doen en hebben eigenlijk ook niet de tijd om de leden allemaal één voor één te gaan vragen. Soms zou het fijn zijn als mensen zelf aanbieden iets te willen doen. Eén taak oppakken geeft al verlichting bij degene die nu meerdere taken op zijn of haar bord heeft liggen.

Wij zijn enorm blij met de inzet van de huidige vrijwilligers die hard werken om elke trainingsavond, wedstrijddag of seizoensaftrap de eindjes aan elkaar te knopen. Maar, is dat wat we willen als vereniging? Wij als bestuur eigenlijk niet. Wij willen graag besturen, bezig zijn met de toekomst van de club; hoe kunnen we innoveren, wat kunnen we leren van andere verenigingen, hoe kunnen we leden meer bieden. Dat kan niet als we in de dagelijkse taken blijven hangen. Het zijn niet allemaal hele grote taken. Als ieder lid van Sparta één uur per week een taak zou doen, zou dat zoveel ruimte geven aan bestuur en commissies om hun taken goed op te pakken. 

Onze oproep; Kijk de lijst nog eens door en vraag eens aan je teamgenoten of aan andere ouders langs de lijn ‘welke taak zullen we samen oppakken?’ Dan sta je er niet alleen voor en doen we het samen. 

Wij zijn Sparta Zwolle toch??

Heb je andere inzichten, tips of ideeën over hoe we het vrijwilligersvraagstuk kunnen tackelen? We komen graag met je in contact!

Erica, Jorn, Jos, Rens
bestuur@spartazwolle.nl

Afbeelding met tafel

Automatisch gegenereerde beschrijving